5.12.4 Amera


MS Amera (voorheen Prinsendam Seabourn Sun en Royal Viking Sun) is een cruiseschip van Phoenix Reisen. Ze werd in 1988 als Royal Viking Sun voor de Royal Viking Line gelanceerd en kreeg de nieuwe naam Seabourn Sun toen Seabourn Cruise Line het schip in 1999 verwierf. Kort daarna, in 2002, wilde Seabourn zich concentreren op kleinere schepen. Dus in 2002 brachten ze het schip over naar Holland America Line, waar ze de naam Prinsendam kreeg.

In 2019 werd het schip overgedragen aan Phoenix Reisen en kreeg de naam MS Amera. Het schip werd bij Blohm+Voss in HamburgGerelateerde afbeelding
In dienst in 1988 als Royal Viking Sun voor de Royal Viking Line werd dit schip al snel beroemd om haar voortreffelijke service en trouwe passagiersvolgers. Ze werd een populaire toevoeging aan de vloot van Global Cruisers die werkzaam was bij Royal Viking.

Prinsendam als de Royal Viking sun, na de overname door Cunard, met haar schoorsteen geschilderd in Cunard-kleuren en de Cunard-naam op haar zij.
Cunard kocht Royal Viking Sun (en het merk Royal Viking) toen de falende Royal Viking Line halverwege de jaren negentig stopte. Kiezen om de naam van het schip te behouden zoals ze is, plaatsten haar in de nieuw gevormde Cunard Royal Viking-divisie en schilderden haar schorsteen in Cunard-kleuren. Dit 5-plussterschip werd het grootste deel van haar leven beoordeeld als het beste schip met Cunard.
Lido en sportdeks. De “astro turf” bodembedekkers zijn sindsdien vervangen door teakdekken.
Royal Viking Sun heeft World Voyages ondernomen als Cunard’s Global Roamer en was een populair en zeer gewild schip voor passagiers en bemanning.

In 1999 werden Cunard en Seabourn samengevoegd door het moederbedrijf Carnival Corporation. Er werd besloten om Royal Viking Sun naar Seabourn te verhuizen en na een uitgebreide refit ontstond ze als de Seabourn Sun. In 2002 ondernam ze haar laatste cruise voor Seabourn, een rondreis door Zuid-Amerika.

Afbeeldingsresultaat voor Royal Viking Sun refitGerelateerde afbeelding
Na nog een uitgebreide refit in 2002 is Seabourn Sun opnieuw in dienst gekomen als Prinsendam voor Holland America Line – een andere divisie van de Carnival Corporation. Ze is tot op de dag van vandaag als Prinsendam gebleven. Ze wordt de Elegant Explorer genoemd omdat ze veel kleiner is qua passagierscapaciteit en over het algemeen boetiek- en andere bestemmingscruises biedt binnen Holland America Line.

Op 1 februari 2007 werd Prinsendam getroffen door twee 12-meter hoge Golf getroffen nabij Kaap Hoorn. Er waren ongeveer 40 verwondingen, waarvan sommige een ziekenhuisopname vereisten.

Prinsendam doet momenteel elk jaar meerdere Grand Voyages, momenteel (vanaf 2011) doet ze een Zuid-Amerikaan / Antarctica in januari / februari en de Middellandse Zee / Zwarte Zee in maart / april. De Prinsendam is een van de 2 Holland America Line-schepen die samen met de MS Zaandam Antarctica aandoen.

Prinsendam is een van de weinige cruiseschepen die het Kielkanaal kan doorkruisen vanwege haar geringe hoogte boven de waterlijn.

Op 22 maart 2012 was Prinsendam, op weg naar Portimao, Portugal, toen ze een noodoproep kreeg van de Portugese vissersboot Dario, die met acht mensen aan boord zonk. Toen het schip arriveerde, betrad de bemanning van de Dario een reddingsvlot. De Portugese kustwacht dirigeerde Prinsendam om de vissers op te halen en een helikopter te bezoeken om de acht mannen naar de kust te brengen.

In de zomer van 2018 kondigde het bedrijf aan dat de Prinsendam had verkocht aan Phoenix Reisen. Het schip werd echter terug naar HAL gecharterd en organiseerde cruises tot 1 juli 2019. Haar laatste havenbezoek als Prinsendam was op 1 juli 2019 in Amsterdam. Op 2 juli 2019 ging ze Dock 11 binnen bij Blohm + Voss in Hamburg voor conversie en verliet het dock op 11 augustus 2019. Op 12 augustus 2019 verliet het schip  Hamburg naar Bremenhaven voor haar eerste cruise op 16 augustus 2019 met Phoenix.

Op werd aangekondigd dat het schip een verjongingskuur ging ondergaan.